Tartaletki z białą fasolą flażoletką i pietruszką
Składniki:
na ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
łyżeczka soli
woda
na farsz:
puszka fasoli Flażoletki firmy
Bonduelle
3 jajka
szklanka śmietanki 36 %
1 cebula
ząbek czosnku
pęczek świeżego tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesypać na stolnicę, dodać
posiekane masło, żółtko sól i odrobinę wody tak aby powstało
jednolite ciasto. Wstawić na 40 minut do lodówki. Ciasto cienko
rozwałkować i wyłożyć na foremki, nadmiar odciąć nożem.
Foremki z ciastem przykryć folią aluminiową i wysypać na nie
groch. Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Tartaletki wyjąć z
piekarnika, po zdjęciu foli z grochem wylewamy masą
jajeczko-śmietanową, dodajemy białą fasolę flażoletką.
Przyprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wstawiamy zapiekanki do
piekarnika na 15 minut. Gotowe tartaletki dekorujemy podsmażoną
cebulką, fasolą i świeżym tymiankiem.
Prześlij komentarz