Tartaletki z białą fasolą Flażoletką i świeżym tymiankiem

poniedziałek, 14 kwietnia 2014 Brak komentarzy


Tartaletki z białą fasolą flażoletką i pietruszką
Składniki:
na ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
łyżeczka soli
woda

na farsz:
puszka fasoli Flażoletki firmy Bonduelle
3 jajka
szklanka śmietanki 36 %
1 cebula
ząbek czosnku
pęczek świeżego tymianku
sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesypać na stolnicę, dodać posiekane masło, żółtko sól i odrobinę wody tak aby powstało jednolite ciasto. Wstawić na 40 minut do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć na foremki, nadmiar odciąć nożem. Foremki z ciastem przykryć folią aluminiową i wysypać na nie groch. Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Tartaletki wyjąć z piekarnika, po zdjęciu foli z grochem wylewamy masą jajeczko-śmietanową, dodajemy białą fasolę flażoletką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wstawiamy zapiekanki do piekarnika na 15 minut. Gotowe tartaletki dekorujemy podsmażoną cebulką, fasolą i świeżym tymiankiem.



Prześlij komentarz