Trzecie spotkanie z cyklu Akademia Smaku Siemens:" Fotografia kulinarna. Obiektywnie apetycznie."
Warsztaty odbyły się w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie, gdzie marka Siemens promuje swoje produkty. Showroom jest wyposażony w nowoczesną sala eventową, gdzie odbyło się nasze spotkanie. Centralne miejsce zajmuje duży stół, co ułatwiło nam integrację i było pretekstem do nawiązania ciekawych znajomości. Moją uwagę przykuła ekspozycja prezentująca stare modele sprzętu kuchennego z lat '60 XX wieku. W tych latach marka stawiała swoje pierwsze kroki.
Leszek Szurkowski jest swojego rodzaju prekursorem fotografii kulinarnej w Polsce. Jak mogliśmy się dowiedzieć, jego pierwsze zlecania w tej dziadzinie to połowa lat '80. Fotograf zdradził nam wiele ciekawostek z jego warsztatu pracy, pokazał rozwiązania, które mimo iż bardzo proste, są odkrywcze i ułatwiają pracę w domowym studiu. Tematyka zajęć była tak zaplanowana aby zainteresować zarówno amatorów jak i bardziej zaawansowanych pasjonatów. Według mnie najciekawszym punktem wykładów była prezentacja książek, które zainspirowały prowadzącego.
Po prezentacji przygotowaliśmy potrawy, które był następnie obiektem naszych fotograficznych eksperymentów. Grillowany camembert z orzechami, bakaliami i konfiturą figową czy pieczony filet z dorsza ,podany na sosie ogórkowym z czerwonym kawiorem, to tylko niektóre potrawy, które przygotowywaliśmy pod okiem doświadczonych szefów kuchni.
Dużym plusem warsztatów była świetna organizacja. Każdy z uczestników mógł znaleźć w nich coś dla siebie.
Relacja fotograficzna z drugich warsztatów.
mi by się takie warsztaty kiedyś przydały...
OdpowiedzUsuńtutaj możesz wygrać zaproszenie: http://akademiasmakuonline.pl/wygraj-zaproszenie :)
Usuń