Młode buraki pieczone z pomarańczami
Składniki:
Pęczek młodych buraków
1 pomarańcza
sól, pieprz
Buraczki oddzielić od botwinki i starannie wyszorować. Wyłożyć na papier do pieczenia, przyprawić i zawinąć szczelnie. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Buraki staranie oczyścić ze skóry i pokroić w kostkę. Skórkę z pomarańczy oddzielić od miąższu, wyciąć białą błonkę i pokroić w cieniutkie paski, parzyć w naczyniu z gorąca wodą przez około 15 minut, aż skórka stanie się miękka. Połączyć z warzywami i polać małą ilością soku z pomarańczy. Danie podawać na ciepło.
Przepis pochodzi z książki "Jak gotować-praktyczny przewodnik kucharstwa" Marj Diesslowy. Wydanie z 1930 roku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Prześlij komentarz