Pasztet z kukurydzy, soczewicy i suszonej żurawiny
Składniki:
Złocista kukurydza Bonduelle
pół kilo zielonej soczewicy
5 jajek
2 garście suszonej żurawiny
1 marchewka
1 cebula
czosnku
sól, pieprz, kolendra, kminek
garść świeżego lubczyku
Soczewice i kukurydzę ugotować w lekko osolonej wodzie przez około godzinę. Kiedy warzywa będą miękkie odsączyć je z wody, dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Cebulę, czosnek i marchew pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Połączyć z masą na pasztet, dodać żurawiną i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Pasztet delikatnie wyłożyć do formy i piec w temperaturze około 180 stopni przez 40 minut. Udekorować świeżym lubczykiem, podawać z pieczywem.
Prześlij komentarz