Dwa sposoby na szpinak z jajkiem w koszulce

sobota, 21 września 2013 Brak komentarzy




Tosty ze szpinakiem i jajkiem w koszulce
Składniki:

pół opakowania szpinaku 
2 bułki
4 jajka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1/4 szklanki octu



























































Do nagrzanego piekarnika stawiamy przekrojone na pół bułeczki, pieczemy aż nabiorą złocistego koloru (około 10 minut). Szpinak wyłożyć na suchą patelnię. Podgrzewać mieszając przez pół minuty . Zdjąć z patelni i odcisnąć liście. Posiekać na 1 - 2 cm kawałki i włożyć z powrotem na patelnię. Dodać posiekany czosnek i doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. W dużym garnku zagotować wodę z 1/4 szklanki octu (nie solić). Kiedy woda będzie się mocno gotować zmniejszyć ogień do połowy i za pomocą drewnianej łyżki zawirować. Powoli wlać jajko i zebrać resztkę białka do środka. Gotować jeszcze 3 minuty. Na tosty wyłożyć szpinaki i jajko w koszulce, ostrym nożem naciąć jajko tak aby wypłynęło żółtko.

Sałatka ze szpinakiem i jajkiem w koszulce
Składniki:
pół opakowania świeżego szpinaku
3 plastry wędzonego boczku
1 jajko
sól, pieprz
2 ząbki czosnku.
ocet balsamiczny

Szpinak opłucz i dokładnie osusz. Boczek usmaż na suchej patelni, do momentu aż będzie chrupiący. Jako przygotuj jak w poprzednim przepisie. Składniki połącz  przypraw do smaku, podawaj z octem balsamicznym i pieczywem.



Prześlij komentarz