Wytrawne gougères

środa, 14 sierpnia 2013 Brak komentarzy

Wytrawne gougères

Składniki:
5 jajek
115 g masła
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
szklanka mąki
1,5 szklanki ulubionego żółtego sera (ja używam sera old amsterdam)

1 jako ubić z łyżeczką wody. Masło, cukier i sól wymieszać z szklanką wody i zagotować na wolnym ogniu. Kiedy masa lekko ostygnie dodać mąkę i wymieszać do momentu, aż znikną grudki. Delikatnie podgrzać masę na wolnym ogniu, ciągle mieszając kiedy masa się zetnie przełożyć ją do miski. Do ciasta dodać starty ser, wymieszać i chłodzić około 10 minut, następnie dodać pozostałe jajka, przyprawy (według uznania, mogą być zioła) i formować kulki(wielkość zależy od waszych preferencji), posmarować jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Ja swoje ptysie podałam z truskawkami z glazurą z octu balsamicznego i miętą.
Inspirowałam się przepisem Marthy Stewart




Prześlij komentarz