Waniliowa panna cotta z gorzką czekoladą i miętą

niedziela, 4 sierpnia 2013 Brak komentarzy

Waniliowa panna cotta z gorzką czekoladą i miętą
Składniki:
0,5 litra śmietanki 36 %
pół szklanki pełnego mleka
50 g cukru
2 łyżki żelatyny
tabliczka gorzkiej czekolady
laska wanilii
garść mięty
opcjonalnie do sosu jedna łyżka czarnego barwnika cukierniczego (ja używam naturalnego z ekstraktem z wanilii)

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody, wymieszać. Śmietanę, mleko, ziarenka z wanilii, cukier i żelatyną wlać do garnuszka i mieszać do połączenia składników. Deser rozlać do foremek i  schłodzić w lodówce przez około 3 godziny. Panna cottę podawać z sosem z rozpuszczone czekolady, udekorowane świeżą miętą.
Aby łatwo wydostać deser z foremki, wstaw naczynie na kilka sekund do gorącej wody.


Prześlij komentarz