Pasztet z wątróbki z żubrówką i musem malinowym

wtorek, 9 lipca 2013 Brak komentarzy



Pasztet z wątróbki z żubrówką i musem malinowym
Składniki:
pół kilograma wątróbki drobiowej
pół czerwonej cebuli
szklanka malin
szklanka wódki "żubrówki"
3 łyżki masła
jajko
sól, biały pieprz
świeży tymianek
mięta jako dekoracja

Na łyżce masła podsmażamy posiekaną na drobno cebulką, kiedy się zeszkli dorzucamy umytą i oczyszczaną wątróbkę. Kiedy mięso delikatnie się zrumieni zalewamy je wódką i czekamy, aż chwilę odparuje następnie podpalamy i redukujemy sos. Po upływie 5 minut zestawiamy wątróbkę z ognia i czekamy aż ostygnie. Blindujemy na mus z dodatkiem jajka, przypraw i ziół. Pasztet przekładamy do małych foremek. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 150 stopni. Podajemy z przecierem z malin, pieczywem. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.



Prześlij komentarz