Kopytka z sosem z kurek

niedziela, 30 czerwca 2013 Brak komentarzy
Uwielbiam regionalne dania, nie tylko smakują ale przywołują wspomnienia. Dziś postanowiłam pierwszy raz zrobić kopytka, i mimo że przywędrowały z Włoch mi kojarzą się z Lubelszczyzną i może to szczęście początkującego ale wyszły fenomenalnie.

Kopytka z sosem z kurek
Składniki:
1 kilogram ziemniaków (najlepiej starsze zeszłoroczne warzywa)
pół szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
łyżka oliwy z oliwek

Na sos:
250 gram kurek(około dwóch garnuszków)
śmietana 30 procent
cebula
czosnek
3 łyżki masła
koperek

Ziemniaki gotujemy, nie obierając ich ze skórki. Po wystudzeniu obieramy ziemniaki i tłuczemy, aż będą puszyste. Wykładamy ziemniaki na stolnice i chwile zagniatamy, po środku robimy otwór i wbijamy jajko, zasypujemy mąką, przyprawiamy i dojemy oliwę, Zagniatamy ciasto i formujemy ruloniki, ostrym możemy kroimy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnie.

W rondelku topimy masło i dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy oczyszczone kurki, dusimy około 15 minut. Dodajemy mocno posiekany koperek.



Prześlij komentarz