Grillowana ryba marynowana w świeżej mięcie.
Składniki:
Świeża ryba, w całości
2 garście mięty
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Rybę nacieramy oliwą z oliwek, solą pieprzem i świeżą miętą, całość zawijamy w folię aluminiową i marynujemy około 1 godzinę. Grillujemy około 30 minut. Podajemy z sałatką, tutaj mieszanka roszponki, rukoli i oliwek.
Tort z świeżymi figami i miętą.
Składniki:
Spód do tortu (przyznaje z powodu notorycznego braku czasu poszłam na łatwiznę)
śmietana tortowa 36 %
5 świeżych fig
2 garście mięty
Biszkopt nasączamy wywarem ze świeżej mięty, tak aby był lekko wilgotny. Śmietankę ubijamy i wykładamy na spód tortowy. Dekorujemy świeżymi owocami ( tutaj dojrzałe figi) i listkami mięty.
Chłodnik z świeżego ogórka, awokado i mięty.
Składniki:
2 świeże ogórki
awokado
1 cytryna
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki śmietany
łyżka brązowego cukru
2 garście mięty
Oczyszczone ogórki, miąższ z awokado, sok z cytryny oliwę, cukier i połowę mięty zmiksować w blenderze, dodać szklankę wody i ponownie zmiksować. Podawać z świeżą miętą, kapką śmietany i pieczywem
Prześlij komentarz