Rabarbar pieczony z fetą i ziołami

piątek, 10 maja 2013 3 komentarze



























































Co według Was wpływa na to, ze jedzenie jest apetyczne? Ja jestem typowym wzrokowcem i dlatego kolory ogrywają tu dużą rolę, zwłaszcza te kontrastowej na pozór takie, które się wykluczają. Podobnie jest z dzisiejszą potrawą, rabarbar najczęściej łączony ze słodkimi smakami, tutaj z serem typu feta. Do tej sałatki użyłam twardszej, mniej słone wersji,  sera bałkańskiego:).


Rabarbar pieczony z fetą i ziołami
Składniki:
5 gałązek rabarbaru
ser typu bałkańskiego(ewentualnie tradycyjna feta)
2 łyżki brązowego cukru
sok z połówki cytryny
garść świeżych ziół; tymianku, mięty, bazylii
3 plastry cytryny

Rabarbar oczyścić i przekroić na pół, przełożyć na suchą patelnie i zasypać cukrem. Po chwili dodać sok z połówki cytryny i dusić przez około minutę tak aby rabarbar pozostał jeszcze w całości. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną fetę i zasypać ziołami. Piec przez 15 min w temperaturze 120 stopni. Potrawę można podawać z sosem z naturalnego jogurtu i ziół.

Fotografie potrawy zostały wykonane przed włożeniem potrawy do piekarnika.




















3 komentarze

  1. Wygląda fantastycznie! Bardzo jestem ciekawa smaku! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie, a i swoim wyglądem bardzo zachęca. Zapisuję, może kiedyś odważę się na takie zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń