Viva la pomidor

sobota, 18 maja 2013 Brak komentarzy


Uwielbiam wszytko co związane z Włochami. Nie wiem, czy to kwestia klimatu, ale tam wszystko wydaje się prostsze, mniej skomplikowane. Ulice tętnią życiem a w powietrzu unoszą się aromaty pysznego jedzenia i dobrego wina. Dziś u mnie pomidorowa uczta, dania inspirowane sycylijskim słońcem, proste i zarazem bardzo efektowne.



Przekąska z pieczonymi pomidorami i szparagami
Składniki :
gałązka pomidorów
szparagi
gotowe ciasto francuskie
ser typu bałkańskiego
sól, pieprz
świeże zioła
ocet balsamiczny

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pomidory i szparagi, skrop je oliwą z oliwek i posyp przyprawami, piecz przez 15 minut. Wyłóż,warzywa na talerz i przykryj folą aluminiową.Ciasto francuskie podziel na równe części, poukładaj na nie pieczone warzywa, ser i świeże zioła. Dopraw potrawę octem balsamicznym.



Krem ze świeżych pomidorów

Składniki:
1 kilogram pomidorów
ser typu feta
pęczek pietruszki
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Dodać pokrojone pomidory, przyprawy. Zalać 2 litrami wody. Gotować przez 15 minut pod przykryciem. Zmiksować na gładką masę i podawać z pieczywem, pokruszona fetą i pietruszką.



Bruschetta z pomidorami
Składniki:
pieczywo
pomidory
oliwa z oliwek
czosnek
bazylia
sól, pieprz

Kromki chleba posmarować oliwą z oliwek i upiec z obu stron w piekarniku. Pomidory drobno posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Układać na upieczonych kromkach chleba, udekorować listkami bazylii i natychmiast podawać.





Prześlij komentarz