Mazurek żurawinowy

poniedziałek, 1 kwietnia 2013 1 komentarz
 Mazurek żurawinowy
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
150g masła
100g cukru pudru
1 jajko

Masa:
750g cukierków krówka(najlepiej ciągnących nie kruchych)
2 łyżki masła
1/4 szklanki mleka

Polewa:
2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
2 łyżki cukru
opakowanie suszonych  żurawin

Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść masę. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszce. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozostawić do ostygnięcia. Krówki rozpuścić w rondelku, dodać masło i mleko. Wylać masę na ciasto. Mazurek wstawiamy do lodówki na około godzinę. Dekorujemy suszonymi owocami.  Mrożone żurawiny smażymy z cukrem do momentu aż puszczą sok, gotowym sosem polewamy ciasto przed samym podaniem. 






1 komentarz