Tort Brownie

niedziela, 3 maja 2015 Brak komentarzy

Tort Brownie 

Składniki: 
200 g czekolady 
3/4 kostki masła
1 szklanka mleka
3 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
150 g mąki pszennej 
pół szklanki kakao 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczone na parze wodnej
2 łyżki masła

Przygotowanie:


Masło, mleko i czekoladę umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, kiedy sos będzie gęsty i jednolity odstawić na bok do ostygnięcia. Czekoladową masę przelać do większego naczynia, dodać jajka i cukier i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać do połączenia składników. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać masę i delikatnie ostukać o blat. Piec w 150 stopniach przez około 45 minut. Ostudzone ciasto polać polewą z rozpuszczonej czekolady i dwóch łyżek masła.

Prześlij komentarz