Tarta z mascarpone i białej czekolady
Tarta z mascarpone i białej czekolady
Składniki:
Na ciasto:
250 g maki pszennej
1/3 kostki masła
100 g cukru pudru
2 jaja
Masa:
200 g serka mascarpone
150 ml ubitej śmietany kremówki
pół kostki rozpuszczonej nad parą wodną białej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem i jajami. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 2 godziny w zamrażarce. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość około 4 mm. Dociąć do formy, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np fasolą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika zdjąć papier z fasolą i dopiec około 20 minut w 150 stopniach. Na gotową tartę wyłożyć masę z rozpuszczonej czekolady, ubitej śmietany i serka mascarpone. Udekorować kakao i wiórkami z białej czekolady.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Prześlij komentarz