Babeczki z konfiturą z zielonych jabłek i mięty
Składniki:
na konfiturę
kilogram zielonych jabłek
1/3 szklanki brązowego cukru
łyżeczka żelatyny
pęczek świeżej mięty
Jabłka pokroić w drobną kostkę dodać cukier i smażyć na wolnym ogniu. Żelatyną rozpuścić w zimnej wodzie i dodać do owoców pod koniec smażenia (jabłka powinny się zamienić w mus). Dodać drobno posiekaną miętę i dokładnie wymieszać.
na babeczki:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju
jajko
Składniki połączyć i dokładnie wymieszać(około 5 minut) drewnianą łyżką. Masę przelać do foremek na 1/3 wysokości, dodać łyżkę konfitury i przykryć warstwą ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-25 minut.
Zdjęcia wykonywałam po 10 minutach pieczenia.
Prześlij komentarz