Penne z zielonymi warzywami, orzechami i masłem szałwiowym
Składniki:
Makaron penne
dowolne zielone warzywa (najlepiej sezonowe, chyba że tak jak ja nie możecie doczekać się lata...)
garść orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
pół cebuli
parmezan
łyżka oliwy
sól, pieprz
Na masło szałwiowe:
pęczek świeżej szałwi
pół kostki masła
Sól, pieprz
Na patelni zeszklić cebulą, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Dodać obrane i pokrojone zielone warzywa i dusić przez około 10 minut. Dodać posiekane orzechy włoskie i jeszcze przez chwilę dusić. W czasie kiedy warzywa będą na ogniu ugotować makaron na pół-twardo. Kiedy będzie gotowy dodajemy warzywa i polewamy masłem szałwiowym (klarowane masło lekko podgrzej na małym ogniu, dodaj posiekane zioła, przypraw do smaku). Potrawę posyp dużą ilością parmezanu
Prześlij komentarz