Kurczak
pieczony z czerwoną soczewicą
Składniki:
czerwona
soczewica gotowana na parze Bonduelle
dowolne
części z kurczaka według uznania (około 500g)
suszone
pomidory (około 10 sztuk)
ocet
winny
cebula
świeża
bazylia
oliwa
sól,
pieprz
ostra
papryka
Przygotowanie:
Mięso
zamarynować w oliwie, przyprawach i pokrojonych w kostki suszonych
pomidorach.
Po
upływie około godziny upiec kurczaka w małej temperaturze, do
momentu aż będzie złocisty. Cebulką zeszklić na oliwie, dodać
soczewicę, ocet winny i pół szklanki zimnej wody. Dusić około 5
minut, następnie odparować wodę. Potrawę podawać ze świeżą
bazylią i pieczywem.
Pysznie wygląda to naczynko, z chęcią zjadłabym taki obiad; )
OdpowiedzUsuń