Kurczak pieczony z czerwoną soczewicą

niedziela, 12 stycznia 2014 1 komentarz



Kurczak pieczony z czerwoną soczewicą

Składniki:
czerwona soczewica gotowana na parze Bonduelle
dowolne części z kurczaka według uznania (około 500g)
suszone pomidory (około 10 sztuk)
ocet winny
cebula
świeża bazylia
oliwa
sól, pieprz
ostra papryka

Przygotowanie:

Mięso zamarynować w oliwie, przyprawach i pokrojonych w kostki suszonych pomidorach.
Po upływie około godziny upiec kurczaka w małej temperaturze, do momentu aż będzie złocisty. Cebulką zeszklić na oliwie, dodać soczewicę, ocet winny i pół szklanki zimnej wody. Dusić około 5 minut, następnie odparować wodę. Potrawę podawać ze świeżą bazylią i pieczywem.




1 komentarz

  1. Pysznie wygląda to naczynko, z chęcią zjadłabym taki obiad; )

    OdpowiedzUsuń