Ciasto z gruszkami i rozmarynem

poniedziałek, 25 listopada 2013 Brak komentarzy


















































Ciasto z gruszkami i rozmarynem
Składniki:
Na kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
1 jajko
1 łyżka masła

2 kg gruszek
6 gałązek rozmarynu
łyżka miodu
1 łyżka masła
3 łyżki cukry pudru

Obie mąki przesiać przez sito do dużej misy. Dodać cukier, posiekane masło i jako- wyrobić ciasto. Wstawić na 15 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować masłem i podsypać mąką. Wyłożyć blaszkę ciastem. W czasie kiedy ciasto będzie się chłodzić obieramy gruszki, połowę kroimy w kostkę i dusimy na maśle z posiekanym rozmarynem i miodem do momentu kiedy będą pół miękkie. Pozostałe gruszki obieramy ostawiamy na surowym cieście, pieczemy całość przez 30 minut w 150 stopniach.  Po upływie pół godziny wylewamy na ciasto syrop z gruszek i rozmarynu i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Ciasto dekorujemy cukrem pudrem i świeżym rozmarynem.

Prześlij komentarz