Dziś miałam przyjemność fotografowania słodkości od Pana Ciastka. Udało mi się przemycić jeden przepis na Ciastka z kandyzowaną dynią i czekoladą (moim zdaniem genialne). Autor dużą wagę przykłada do składników pierwszej jakości i to jest chyba klucz do sukcesu. Polecam.
Ciastka z kandyzowaną dynią i czekoladą:
kandyzowana dynia:
zagotować 100 ml wody, wsypać 200g cukru i doprowadzić do wrzenia.
na gotujący syrop cukrowy wrzucić pokrojoną w średnią kostkę dynię.
gotować przez 5-7 min, wyjąć dynię i ostudzić.
ciasto:
175g masła
225g brązowego cukru drobnego
100g białego cukru drobnego
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 jajko+1 żółtko
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki chili lub imbiru
Masło ucieramy z cukrem, aromatem waniliowym, a na końcu dodajemy jajko i żółtko. do powstałej masy dodajemy wymieszane ze sobą suche składniki.
Z powstałej masy formujemy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Następnie na ciastka kładziemy kandyzowaną dynię i mleczną czekoladę pokrojoną w nieregularne kawałki.
Blachę z ciastkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na wysokości 1/3 od dołu i pieczemy około 14-19 min.
Ważne - wielkość formowanych przez nas ciastek z surowego ciasta powinna być 2 razy mniejsza niż wielkość oczekiwanych ciastek.
Ta kandyzowana dynia brzmi cudownie!
OdpowiedzUsuń