Gnocchi ze szpinakiem

czwartek, 19 września 2013 Brak komentarzy





Gnocchi ze szpinakiem
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
sól, pieprz
100 g mąki pszennej

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Ziemniaki umyj (nie obieraj ich ze skórki) i gotuj przez około 40 minut. Jeszcze ciepłe ziemniaki obierz i ubij tłuczkiem na gładką masę. Ziemniaki wyłóż na stolnicę, zrób zagłębienie w środku i wbij jajko. Delikacie zagnieść. Dodaj mąkę i po łyżce soli i pieprzu. Ponownie zagnieść. Ciasto pokrój na małe kawałeczki, z których zrolujesz około 2 cm wałeczki. W razie potrzeby podsyp stolnicę mąką. Gotować w dużej ilości osolonej wody, aż gnocchi wypłyną na powierzchnie.
Kluseczki podawaj z duszonym szpinakiem i dowolnym dodatkami. Ja podałam je z duszonym szpinakiem, czosnkiem i czarnymi oliwkami.




Prześlij komentarz