Francuski tydzień: Croissant

sobota, 17 sierpnia 2013 Brak komentarzy

 Kuchnia francuska nigdy nie była moją ulubioną, po pierwsze jest skomplikowana po drugie czasochłonna a po trzecie droga. Jedynym argumentem za jest to, że jest pyszna co sprawia, że zapominam o wszystkich minusach. Dziś croissanty z domowego ciasta francuskiego.
Przepis (nieco zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku), według którego przygotowywałam rogaliki  jest prosty, ale wymaga dużo cierpliwości, jednak maślany smak przekąski wszytko rekompensuje. Polecam!





Croissanty

Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki drożdży
3/4 szklanki mleka
łyżka soli
3/4 szklanki cukru
kostka masła
pół szklanki wody
jajko






















































1)Drożdże wymieszaj z wodą, połącz z mąką, mlekiem, cukrem, solą i wyrób gładkie ciasto.

2)Wystaw przykryte ściereczką ciasto na 1,5 godziny na najniższą półkę lodówki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na szerokość pół razy większą niż kostka masła, i trzy razy większą długość.

3)Lekko miękkie masło umieść na środku ciasta i przykryj z każdej strony tak aby masło było szczelnie zamknięte w cieście, dociśnij.

4)Rozwałkuj prostokąt na trzy razy dłuższy, złóż pionowo na trzy części do środka, wstaw do lodówki na 10-15 minut.

5)Powtórz jeszcze raz poprzednią czynność.

6) Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20-24 godziny.

7)Rozwałkuj ciasto na około 80 x 30 prostokąty i ostrym nożem potnij na trójkątne kawałki, zwijaj w rogaliki.

8)Gotowe rogaliki posmaruj jajkiem i układaj na posmarowanej blaszce, odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny bez przykrycia.

9)Ponownie posmaruj rogaliki jajkiem i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.

Podawaj z konfiturą lub świeżymi owocami. Smacznego.

I jeszcze kilka moich spostrzeżeń :

*Dopilnuj aby masło nie było zbyt miękkie inaczej w kontakcie z dłońmi jeszcze bardziej się rozpuści i może wypływać (3).
*Im dłużej ciasto będzie wyrastać tym lepiej(6).
*Do posmarowania użyj pędzelka, jeżeli zrobisz to dłonią lub łyżeczką jajko spłynie na blaszkę.

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam:)


Prześlij komentarz