Sałatka z białymi szparagami, czerwoną cebulą i tłuczonym pieprzem

środa, 29 maja 2013 Brak komentarzy

Wydanie drugie, poprawione: Zdobyłam się na przełamanie swojego strachu przed białymi szparagami. Był on spowodowany głównie przez tym, że jest to warzywo niezmiernie wymagające. Po pierwsze należy je umiejętnie obrać, po drugie należy je umiejętnie obrać:) Jednak białe szparagi zostały okiełznane. Dziś sałatka, która nie tylko wyśmienicie smakuje ale też genialnie wygląda. Czasami warto się przełamać:)



Sałatka z białymi szparagami, czerwoną cebulą i tłuczonym pieprzem

Składniki:
białe szparagi
rukola
rzodkiewka
czerwona cebula
2 jajka na twardo
pieprz kolorowy
sól
oliwa z oliwek

Szparagi delikatnie obieramy z wierzchnich włókien. Wstawiam do gotującej wody, tak aby główki pozostały na zewnątrz. Jeżeli nie macie odpowiedniego naczynie, zwiążcie warzywa białą nitką i oprzyjcie o brzeg naczynia. Gotujemy około 7 minut. Kiedy szparagi ostygną łamiemy je tak aby pozostały same główki, parzymy wrzątkiem. Warzywa podajemy ułożone warstwami  liście rukoli, plastry rzodkiewki, czerwona cebula, szparagi. Na gotową sałatkę wykładamy podzielone na ósemki jajko na twardo, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy tłuczonym w moździerzu kolorowym pieprzem. 

Prześlij komentarz