Sałatka z białymi szparagami, czerwoną cebulą i tłuczonym pieprzem
Składniki:
białe szparagi
rukola
rzodkiewka
czerwona cebula
2 jajka na twardo
pieprz kolorowy
sól
oliwa z oliwek
Szparagi delikatnie obieramy z wierzchnich włókien. Wstawiam do gotującej wody, tak aby główki pozostały na zewnątrz. Jeżeli nie macie odpowiedniego naczynie, zwiążcie warzywa białą nitką i oprzyjcie o brzeg naczynia. Gotujemy około 7 minut. Kiedy szparagi ostygną łamiemy je tak aby pozostały same główki, parzymy wrzątkiem. Warzywa podajemy ułożone warstwami liście rukoli, plastry rzodkiewki, czerwona cebula, szparagi. Na gotową sałatkę wykładamy podzielone na ósemki jajko na twardo, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy tłuczonym w moździerzu kolorowym pieprzem.
Prześlij komentarz