Domowe tagliatelle z grilowaną cukinią i lazurem

piątek, 3 maja 2013 Brak komentarzy



Jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa to widok mojej Babci zagniatającej makaron. Chmura mąki unosząca się w powietrzu, świeże jajka i bulgocząca w wielkim garnku woda. Makaron, który królował w naszej kuchni to zdecydowanie klasyczne nitki, uniwersalne i współgrające zarówno z zupą pomidorową (hmmm...) jak i sosem z warzyw. W miarę kiedy dorastałam a w naszych sklepach zaczęły pojawiać się zagraniczne przysmaki, upodobałam sobie makarony włoskie, które są bazą do wielu pysznych a zarazem prostych dań. Dziś domowe tagliatelle z grilowaną cukinią i lazurem.  Smacznego:)

Domowe tagliatelle z grilowaną cukinią i lazurem

makaron:
2,5 szklanki mąki
3 jajka
2 łyżki wody
łyżka oliwy

2 cukinie
mały kawałek sera lazur bądź innego sera pleśniowego
natka pietruszki
2 łyżki masła

Mąkę przesiać przez sito, zadać jajka i oliwę i energicznie zagnieść. Odstawić na 30 minut. Kiedy ciasto będzie sprężyste rozwałkuj je na około 0,5 centymetrowy placek i zwinąć w rulon, pokroić na 2 centymetrowe wstążki. Gotowy makaron rozsypać na bawełnianej ściereczce i oprószyć mąką. Pozostawić na 30 minut, wysuszony wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować. Cukinie kroimy w cienkie paski i grillujemy w piekarniku. Pietruszkę siekamy na drobno. Makaron podajemy z cukinią, dużą ilością pietruszki i porwanym na drobne kawałki lazurem. Dla smaku przyprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką zimnego masła.



Prześlij komentarz