Wielkanocny sernik na słono

sobota, 16 marca 2013 Brak komentarzy


Uwielbiam eksperymentować w kuchni, wymyślać nowe potrawy i  połączenia smakowe. Czasami jednak w najbardziej niespodziewanym momencie  natrafiamy na genialny przepis, który jest podstawą do kulinarnych podróży i nowych odkryć. Tak też było z przepisem na słony sernik, odkryłam go w jednym z kolorowych magazynów dla kobiet (Elle 04/2013). U mnie na pewno zagości na wielkanocnym stole, nieco zmodyfikowany z aromatycznymi dodatkami.


Sernik na słono ze świeżym tymiankiem i tłuczonym pieprzem

Składniki:
Spód:
Opakowanie krakersów
0,5 kostki masła

Masa:
4 jajka
200 g śmietany
opakowanie serka mascarpone
opakowanie serka gruyere
garść świeżego tymianku
garść kolorowego pieprzu

Krakersy pokruszyć w miseczce i wymieszać z roztopionym masłem. Zaleć formę do tarty i wstawić do lodówki. Sery wymieszaj z żółtkami i przypraw do smaku. Białka ubij na sztywno i dodaj  śmietanę. Połącz obie masy i wlej do foremki ze spodem. Posyp pokruszonym pieprzem i tymiankiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj z rukolą i czarnymi oliwkami, skrop do smaku octem balsamicznym.

Dodatki DecorniQ


Prześlij komentarz