Fotografując jedzenie, musimy zwrócić uwagę na bardzo istotny element stylizacji, jakimi są
akcesoria, których użyjesz. Kolorowe talerze czy lniane ściereczki mogą zbudować ciekawy klimat
fotografii lub całkowicie go zepsuć.
Umiar
Poszukując kolorowych rekwizytów do stylizacji, pamiętaj, że najważniejszą sprawą w fotografii
kulinarnej jest potrawa; czasami warto skupić się na formie przygotowanego jedzenia, tak aby
dodatki tworzyły jedynie jego tło. Warto zastanowić się, czy do prezentacji rustykalnego bochenka
chleba nie wystarczy papier do pieczenia, natomiast do stylizacji pizzy blaszka, na której była
pieczona.
Eksperymentuj.
Na początku naszej drogi z fotografią kulinarną warto jednak eksperymentować.
Odskocznią od „grzecznych” stylizacji będzie zabawa w odważne prezentacje, kiedy obrus w kartę
zestawicie z regionalną wzorzystą zastawą. Takie zabawy pozwolą odnaleźć swój styl i wyróżnić
się z „tłumu”. Po wykonaniu setek zdjęć i stylizacji sami dojdziecie do tego, w jakiej konwencji
mają być utrzymane wasze fotografie. Będę skromne, ascetyczne czy może pójdziecie w kierunku
industrialnym…
Jakie rekwizyty wybrać?
Podstawą są klasyczne rekwizyty, takie które będziecie mogli użyć do wielu zdjęć.
Monochromatyczne naczynia nie będą konkurowały z kolorowym jedzeniem. Inwestując w
akcesoria, z których będziecie korzystać podczas sesji, wybierzcie się na targ staroci i bazar –
można odnaleźć tam prawdziwe perełki za niewielkie pieniądze. Zamiast kupować drogie ściereczki
wybierzcie się do sklepu z tkaninami i zapytajcie o niepotrzebne skrawki. Dobrym tłem jest
drewniany stół, jednak z powodzeniem można zastąpić go pomalowanymi paletami.
Kluczem są kolory. Do fotografowania swoich potraw używam raczej monochromatycznych
zestawów kolorystycznych. Bardzo pomocna jest dla mnie aplikacja Adobe Kuler, dostępna online.
Korzystają z niej zarówno styliści, jak i graficy. Umożliwia tworzenie automatycznych zestawień
kolorystycznych, Jeżeli wybieracie kolor podstawowy np. granatowy, program zaproponuje Wam
szereg pomocnych rozwiązań.
Prześlij komentarz