Włoskie aromaty: Risotto z grzybami

środa, 30 stycznia 2013 Brak komentarzy


Uwielbiam włoską kuchnie. Dużą zaletą potraw wywodzących się z południa europy jest ich prostota. Na przygotowanie posiłku poświęcasz minimum czasu, potrzebujesz minimalnej ilości składników najwyższej jakości. Oto jedno z moich ulubionych dań mających korzenie właśnie we Włoszech:

Risotto z grzybami.

Składniki:
około 200 g grzybów (mogą być suszone)
szklanka ryźu.
czerwona cebula
ząbek czosnku
natka pietruszki
łyżka masła

Przyprawy:
sól, pieprz, mielona kolendra, ocet balsamiczny


Grzyby namocz w niewielkiej ilości wody i pozostaw je na około godzinę.
Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodaj posiekane grzyby. Duś w niewielkiej ilości wody (najlepiej tej, która została po namoczeniu grzybów). Dodaj sól, pieprz, kolendrę i łyżkę octu balsamicznego. Na osobnej patelni upraż ryż, gdy będzie już szklisty dodaj filiżankę wody, gdy ta wyparuje powtórz czynność trzy-cztery razy. Połącz grzyby z ryżem, dodaj łyżeczkę masła i pietruszkę. Duś na minimalnym ogni przez 10 minut.




Prześlij komentarz