Risotto z grzybami.
Składniki:
około 200 g grzybów (mogą być suszone)
szklanka ryźu.
czerwona cebula
ząbek czosnku
natka pietruszki
łyżka masła
Przyprawy:
sól, pieprz, mielona kolendra, ocet balsamiczny
Grzyby namocz w niewielkiej ilości wody i pozostaw je na około godzinę.
Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodaj posiekane grzyby. Duś w niewielkiej ilości wody (najlepiej tej, która została po namoczeniu grzybów). Dodaj sól, pieprz, kolendrę i łyżkę octu balsamicznego. Na osobnej patelni upraż ryż, gdy będzie już szklisty dodaj filiżankę wody, gdy ta wyparuje powtórz czynność trzy-cztery razy. Połącz grzyby z ryżem, dodaj łyżeczkę masła i pietruszkę. Duś na minimalnym ogni przez 10 minut.
Prześlij komentarz