Tosty
ze szpinakiem i jajkiem w koszulce
Składniki:
pół
opakowania szpinaku
2
bułki
4
jajka
1
ząbek czosnku
sól,
pieprz
1/4
szklanki octu
Do nagrzanego piekarnika stawiamy przekrojone na pół bułeczki, pieczemy aż nabiorą złocistego koloru (około 10 minut). Szpinak wyłożyć na suchą patelnię. Podgrzewać mieszając przez pół minuty . Zdjąć z patelni i odcisnąć liście. Posiekać na 1 - 2 cm kawałki i włożyć z powrotem na patelnię. Dodać posiekany czosnek i doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. W dużym garnku zagotować wodę z 1/4 szklanki octu (nie solić). Kiedy woda będzie się mocno gotować zmniejszyć ogień do połowy i za pomocą drewnianej łyżki zawirować. Powoli wlać jajko i zebrać resztkę białka do środka. Gotować jeszcze 3 minuty. Na tosty wyłożyć szpinaki i jajko w koszulce, ostrym nożem naciąć jajko tak aby wypłynęło żółtko.
Sałatka ze szpinakiem i jajkiem w koszulce
Składniki:
pół opakowania świeżego szpinaku
3 plastry wędzonego boczku
1 jajko
sól, pieprz
2 ząbki czosnku.
ocet balsamiczny
Prześlij komentarz