Uwielbiam wszytko co związane z Włochami. Nie wiem, czy to kwestia klimatu, ale tam wszystko wydaje się prostsze, mniej skomplikowane. Ulice tętnią życiem a w powietrzu unoszą się aromaty pysznego jedzenia i dobrego wina. Dziś u mnie pomidorowa uczta, dania inspirowane sycylijskim słońcem, proste i zarazem bardzo efektowne.
Przekąska z pieczonymi pomidorami i szparagami
Składniki :
gałązka pomidorów
szparagi
gotowe ciasto francuskie
ser typu bałkańskiego
sól, pieprz
świeże zioła
ocet balsamiczny
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pomidory i szparagi, skrop je oliwą z oliwek i posyp przyprawami, piecz przez 15 minut. Wyłóż,warzywa na talerz i przykryj folą aluminiową.Ciasto francuskie podziel na równe części, poukładaj na nie pieczone warzywa, ser i świeże zioła. Dopraw potrawę octem balsamicznym.
Składniki:
1 kilogram pomidorów
ser typu feta
pęczek pietruszki
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Dodać pokrojone pomidory, przyprawy. Zalać 2 litrami wody. Gotować przez 15 minut pod przykryciem. Zmiksować na gładką masę i podawać z pieczywem, pokruszona fetą i pietruszką.
Składniki:
pieczywo
pomidory
oliwa z oliwek
czosnek
bazylia
sól, pieprz
Kromki chleba posmarować oliwą z oliwek i upiec z obu stron w piekarniku. Pomidory drobno posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Układać na upieczonych kromkach chleba, udekorować listkami bazylii i natychmiast podawać.
Prześlij komentarz