Sernik piernikowy by Pan Ciastek

sobota, 21 grudnia 2013 2 komentarze

Sernik piernikowy by Pan Ciastek
Na spód:
280 gram herbatników maślanych 
1 tabliczka czekolady mlecznej 
3 łyżki mleka
1 łyżka masła 
1 łyżeczka cynamonu 
pół opakowania przyprawy piernikowej 

 




Masa serowa 
1 kg sera-gotowy ser na sernik z pudełka 
2 białka 1/3 szklanki cukru brązowego (najlepiej drobny do wypieków) 
2 tabliczki czekolady białej 
1 opakowanie przyprawy piernikowej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Herbatniki kruszymy drobno lub blendujemy ale nie na pył. wrzucamy do tortownicy (26 cm średnica) dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy do niej rozpuszczoną czekoladę z masłem i mlekiem. mieszamy na jednolita masę i ugniatamy szklanką lekko do dna. 




Ser w temperaturze pokojowe przekładamy do miski, dodajemy kolejno: cukier, białko, mąka i przyprawę piernikową, dokładnie mieszamy łyżką na jednolita masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę. wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy. 
Wstawiamy Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i następnie zmniejszamy do temperatury 130 stopni i pieczemy sernik przez 55-65 minut



2 komentarze