Sernik piernikowy by Pan Ciastek
Na spód:
280 gram herbatników maślanych
1 tabliczka czekolady mlecznej
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
pół opakowania przyprawy piernikowej
Masa serowa
1 kg sera-gotowy ser na sernik z pudełka
2 białka 1/3 szklanki cukru brązowego (najlepiej drobny do wypieków)
2 tabliczki czekolady białej
1 opakowanie przyprawy piernikowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Herbatniki kruszymy drobno lub blendujemy ale nie na pył. wrzucamy do tortownicy (26 cm średnica) dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy do niej rozpuszczoną czekoladę z masłem i mlekiem. mieszamy na jednolita masę i ugniatamy szklanką lekko do dna.
Ser w temperaturze pokojowe przekładamy do miski, dodajemy kolejno: cukier, białko, mąka i przyprawę piernikową, dokładnie mieszamy łyżką na jednolita masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę. wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy.
Wstawiamy Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i następnie zmniejszamy do temperatury 130 stopni i pieczemy sernik przez 55-65 minut
Ale on piękny jest; )
OdpowiedzUsuńDzięki:)
Usuń